Vores lille galleri



PDF Udskriv Email

Træningstips

I det nedenstående vil jeg skrive om forskellige træningsmetoder, som jeg kan stå inde for. Træningsmetoderne bygger på teorier om positiv forstærkning, hvilket vil sige indlæring gennem ros og belønning fremfor gennem straf og skæld-ud.

Mange af adfærdsproblemerne kan udspringe af manglende aktivering, og dette er relativt nemt at gøre noget ved. Derfor vil jeg starte med nogle punkter om mulige aktiviteter hunden kan sættes til.

Mine holdninger til træningsmetoderne er opbygget dels gennem erfaringer fra hundetræning i DKK og fra andre hundeejere dels fra diverse bøger samt fra Jubii Hunde Nyt, som er et gratis internetmagasin til hundeinteresserede.

Jeg har samlet en masse nyttige artikler om hundeopdragelse og adfærdsproblemer i dokumentet Træningstips

En anden helt fantastisk artikelserie, jeg har samlet hedder Forstå Din Hund.

Aktive hunde er glade hunde

Mange problemer med hunde opstår, fordi vores hunde keder sig og er understimulerede. Dyr i naturen bruger en meget stor del af deres tid på at finde føde. Og undervejs må de tit løse små opgaver for at få fat i maden.

En smart ulv går f.eks. ikke forbi en død mus, bare fordi musen tilfældigvis ligger under en væltet træstamme. Den ruller træstammen væk og æder musen.

Vores hunde derimod er ofte alene i 8 til 10 timer om dagen. De får maden serveret på faste klokkeslæt i nyvaskede madskåle. Og skulle de møde et problem i dagligdagen, løser vi det velvilligt for dem. En nem måde til at give vores hunde et mere aktivt liv er at smide madskålen ud og lade dem arbejde for maden.

Ikke bare hunde med adfærdsproblemer har godt af at arbejde for maden. Hunde uden problemer får også et langt bedre, sjovere og mere meningsfuldt liv, når de får dækket deres naturlige behov for at arbejde. Også os mennesker opnår en række fordele. Vi forebygger adfærdsproblemer, opbygger lederskab på en hensigtsmæssig måde og giver i det hele taget vores hunde et bedre liv - et rigtigt hundeliv.

Når man lader sin hund arbejde for maden, skal man droppe den traditionelle fodring 1-2 gange om dagen. Giv i stedet hunden mad 8 til 10 gange om dagen i små portioner. Det er en god idé at veje hundens mad til hele dagen op om morgenen eller aftenen. Så ved man, hvad hunden har fået.

At søge mad, ting og mennesker giver mening for alle hunde. Netop hundens lugtesans og evne til at arbejde med næsen er noget af det mest fascinerende ved hunde.

En meget ligetil søgeopgave er at kaste en del af maden ud på græsplænen, på køkkengulvet og lignende. I starten bør maden være let at finde, men når hunden har fanget idéen, spreder man det gradvis mere og mere.

En anden del af maden kan gemmes indenfor. Luk hunden ud af stuen, mens du placerer godbidder rundt omkring. Hvis du lægger godbidderne både oppe og nede, bliver det vanskeligere for hunden. Det kan være på fodpanelerne, fjernsynsfoden, på stole osv. - kun fantasien sætter grænsen.


Sjove hundeøvelser

Inden du starter

Når din hund skal lære en ny øvelse, er det vigtigt at starte i rolige omgivelser. Du bør også have et lille lager af godbidder på dig, f.eks. 5-6 godbidder i venstre hånd og en i højre. Træn altid i korte sektioner på ca. 3 minutter og hold pauser på et halvt til et helt minut mellem hver øvelse.

Vinke
  1. Få din hund til at sidde foran dig.
  2. Hold en godbid tæt foran hundens snude, mens du laver vinkebevægelser med hånden og siger vinke.
  3. Når din hund løfter den ene pote en lille smule fra jorden, siger du "dygtig" og giver den godbidden. Husk at det er meget vigtigt, at hunden får godbidden i samme sekund, den løfter poten. Hvis du har svært ved at få hunden til at løfte poten, så prøv at læne dig lidt til den ene side, mens du prøver igen.

Kravle

  1. Få hunden til at lægge sig.
  2. Langsomt fører du en godbid hen ad gulvet tæt foran hundens snude.
  3. Når hunden "maver" sig hen over gulvet en lille smule, siger du "dygtig" og giver din hund godbidden. Det er meget vigtigt, at hunden ikke rejser bagdelen op, og derfor skal du ikke gøre det særligt langt i starten

Snurre rundt

  1. Du holder en godbid i højre hånd foran hundens snude.
  2. Så fører du hånden bagud og hele vejen rundt, mens du siger snurre-rundt.
  3. Når hunden er nået hele vejen rundt, siger du dygtig og giver den godbidden.

Gåtur med opgaver

Det er godt, at give din hund små opgaver på gåturene. Balance- og kropskontroløvelser er gode til det formål, fordi de kræver, at hunden bruger sit hovede. For at lave øvelserne skal du bruge noget, hunden kan hoppe op på, f.eks. en træstub, et flad sted eller gerne en væltet træstamme, som hunden kan gå hen ad. Har du en hvalp, skal du finde en lav træstub. Hvalpe har ikke godt af at springe op og ned fra høje steder, før de er helt udvokset. Du kan sagtens lave øvelsen, men ikke for mange gange og kun på små stubbe.
HUSK, at det skal være sjovt, og at du må ikke tvinge hunden, hvis den er bange. Start på lave og små træstammer, og først når hunden er tryg ved det, kan du gå videre på højere stammer og stubbe.

Søge ting

  1. Du kan få hunden til at finde hvad som helst. Men i begyndelsen kan du bruge noget af hundens legetøj, en bold eller lignende.
  2. Få hunden til at sidde ved din venstre side, og vis hunden tingen.
  3. Gå ca. 5 meter væk fra hunden, mens den bliver siddende (få evt. en til at holde den i starten), og læg tingen, evt. med nogle godbidder under.
  4. Gå tilbage til hunden og sig "søge".
  5. Mens hunden søger, siger du "dygtig".
  6. Når hunden finder tingen, siger du "dygtig", og er meget glad for din hund.

24. december

Juleaften har alle travlt. Og vil du slippe lidt let om hunden på denne dag, kan du give den et kødben. At gnave ben er naturlig adfærd for hunden, og den kan bruge lang tid på det. Benet bør være et oksemarvben og gives råt. Der skal helst være et hul hele vejen igennem benet, da det så kan genbruges. Når hunden har gnavet benet rent, kan du fylde hullet ud med leverpostej, flødeost eller lignende, som hunden så skal forsøge at få ud. Dermed er hunden godt og fornuftigt beskæftiget.